Blariacumcollege
Het Blariacumcollege is een onderwijsgemeenschap voor vmbo / havo / vwo (atheneum & gymnasium) en verzorgt onderwijs op twee locaties:
- Juniorcollege
- vmbo, leerjaar 1 en 2
- havo / atheneum / gymnasium, leerjaar 1 en 2
- OOG
- VO Inclusief - Seniorcollege
- vmbo, leerjaar 3 en 4
- havo, leerjaar 3 t/m 5
- atheneum en gymnasium, leerjaar 3 t/m 6 (de lessen Latijn en/of Grieks vinden plaats op het Valuascollege)
Contact
Postadres
Postbus 457
5900 AL Venlo
Bezoekadres
Drie Decembersingel 40
5922 BD Venlo
E-MAIL EN TELEFOON
t (077) 359 0200
Bereikbaar van 8.00 - 16.00 uur
e-mail: info-blc@ogvo.nl
Missie
Wij bieden ál onze leerlingen goed, rechtvaardig en effectief onderwijs.
- Goed onderwijs is voor ons onderwijs dat gebaseerd is op wat écht werkt: wij hanteren inzichten uit robuust onderzoek en succesvolle praktijkervaringen. Vanuit een stevige kennisbasis leren we leerlingen vaardigheden aan. We hebben veel aandacht voor de basisvaardigheden: taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid, maar ook voor vakspecifieke vaardigheden of vaardigheden waarmee een leerling zichzelf kan aansturen (bijv. leerstrategieën). Wij willen dat leerlingen écht leren om goed te leren. Vanuit aandacht voor de leerzone volgen prestaties vanzelf.
- Rechtvaardig onderwijs is erop gericht dat álle leerlingen gelijke leerkansen hebben. Iedere leerling zou, ongeacht achtergrond of startpositie, minimaal de basisdoelen moeten kunnen bereiken (en het liefst meer). Omdat er soms iets meer nodig is om die doelen te bereiken, hanteren wij dit motto: wij bieden ongelijk aanbod voor gelijke kansen. Het ondersteunen van leerlingen die extra hulp nodig hebben (bijv. vanwege moeite met rekenen), is voor ons vanzelfsprekend. Omgekeerd hebben we ook oog voor leerlingen die uitdaging willen/nodig hebben. Om uitdaging, ondersteuning en leren in de les tot een succes te maken, is een veilig, pedagogisch leerklimaat nodig. Om dat leerklimaat te realiseren zetten wij in op twee sporen: 1) een duidelijke gedragscultuur en 2) positieve leerling-leerkrachtrelaties.
- Een duidelijke gedragscultuur bevat heldere gedragsverwachtingen en regels. Als leerlingen weten waar ze binnen de school en hun lessen aan toe zijn, wordt hun werkgeheugen minder belast en kunnen ze meer leren. Leren gaat veel beter als er geen storend gedrag plaatsvindt. De belangrijkste gedragsverwachtingen zijn gebaseerd op de 5 R’s: Rust, Regelmaat, Reinheid en Respect bieden Ruimte in het hoofd om tot leren te komen. Wij laten de 5 R’s met posters (zie afbeelding rechtsboven) visueel terugkomen binnen de hele school.
- Leerlingen komen sneller tot leren als ze zich gezien voelen en veiligheid ervaren. We realiseren dat door uit te gaan van positieve leerling-leerkrachtrelaties. Omdat we ons als school baseren op robuust onderzoek, gaan we hierbij uit van handelingen die bewezen effectief werken bij het bevorderen van een positieve relatie tussen leerling en docent.
- Effectief onderwijs bestaat voor ons vooral uit de inzet van effectieve didactiek in de lessen. Docenten maken gebruik van instructie, werkvormen + oefen- en leerstrategieën die leerlingen écht laten leren. Tussen 2023 en 2025 hebben we ons personeel hiervoor laten scholen in twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek. Nieuwe collega’s ontvangen allemaal het boek waarin deze bouwstenen staan beschreven 'Wijze lessen'. Door didactiek die gericht is op wat écht werkt, bieden we leerlingen ook gelijke leerkansen.
Kernwaarden
We staan voor goed, rechtvaardig en effectief onderwijs. Dat geven we vormen vanuit drie kernwaarden: persoonlijk, kleinschalig en dynamisch.
- Het Blariacumcollege is een persoonlijke school
Onze medewerkers kennen onze leerlingen. We vinden diversiteit belangrijk en dat betekent dat we leerlingen waarderen om wie ze zijn. Goed contact met de leerling en de ouders is hierbij heel belangrijk. Vanuit contact leren we een leerling nog beter kennen. Daarom krijgt iedere leerling op onze school een persoonlijke coach. De coach is de contactpersoon voor de leerling en ouders. De coach zorgt ervoor dat belangrijke informatie over een leerling terecht komt bij het docententeam. Op het Blariacumcollege zien we de schoolse ontwikkeling als de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het docententeam. Onze docenten zijn naast het aanleren van hun vak dan ook bezig met de persoonlijke ontwikkeling van onze leerlingen. Vanuit kennis over de leerling is het mogelijk om extra hulp of uitdaging te bieden.
- Het Blariacumcollege is een kleinschalige school
Leerlingen starten de eerste jaren op een thuisbasis. Dit is de naam voor de afdeling waar ze in principe gedurende de hele onderbouwperiode les volgen. We vinden het belangrijk dat leerlingen snel hun weg vinden en dat ze zich thuis gaan voelen in een kleinschalige, vertrouwde en overzichtelijke omgeving. De coach + de meeste docenten hebben een teamkamer op de thuisbasis. Leerlingen hebben zo altijd vertrouwde aanspreekpunten waar ze terecht kunnen. Omgekeerd leren de docenten de leerlingen snel kennen in een kleinschalige omgeving. Dat versterkt de persoonlijke aandacht die we zo belangrijk vinden.
In de bovenbouw wordt hetzelfde kleinschalige principe nagestreefd. Hoewel de gebouwinrichting iets anders is, hebben leerlingen nog steeds het grote deel van hun lessen in één deel van het gebouw. Ook zit hun docententeam op een vaste, vertrouwde plek.
- Het Blariacumcollege is een dynamische school
Dynamisch staat voor ‘in beweging’. Onze school zet zich letterlijk in voor meer beweging. Dat wordt duidelijk uit de mate waarin we aandacht hebben voor beweging en sport. Het Blariacumcollege werd in 2024-2025 uitgeroepen tot de op een na sportiefste school van Nederland.
Dynamisch handelen betekent voor ons echter meer dan alleen aandacht hebben voor beweging en sport. We willen als school ook meebewegen met de wereld om ons heen. Dat betekent dat we oog hebben voor belangrijke ontwikkelingen in de maatschappij zodat we onze leerlingen hierop kunnen voorbereiden. Die maatschappij beperkt zich voor leerlingen voor een belangrijk deel tot Venlo & omstreken. Verbinding met partners (bijv. stagebedrijven en de gemeente) vinden we hierin belangrijk. De wereld is echter groter dan Venlo. Daarom laten we onze leerlingen ook graag kennismaken met Nederland en de wereld.
Het woord dynamisch komt ook terug in de wendbaarheid van onze school. We omarmen diverse vormen van onderwijs. Zo huisvesten we naast VO Inclusief het vernieuwende onderwijsconcept OOG. En vanaf 2025-2026 gaan we ook een intensieve samenwerking aan met basisschool de Harlekijn. We huisvesten dan groep 5 t/m 8 binnen ons gebouw.
Tot slot is dynamisch ook meebewegen op persoonlijk vlak. Een leerling maakt gedurende de schoolcarrière van alles mee en dat kan van invloed zijn op de ontwikkeling. We hebben hier aandacht voor. Rechtvaardig onderwijs en een persoonlijke benadering houdt in dat leerlingen recht hebben op extra ondersteuning of meer uitdaging. Wij bieden leerlingen maatwerk.
Visie
We leven in land vol diversiteit. Onze school ligt in een diverse wijk en binnen onze school zien we ook grote diversiteit terug. Wij zien dat als een pluspunt. Juist in een omgeving met veel verschillen kunnen we leerlingen leren hoe ze zich tot elkaar verhouden. Ze leren omgaan met andere ideeën, standpunten en overtuigingen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel heel leerzaam. Bovendien is het met het oog op later van belang dat leerlingen leren omgaan met verschillen. Ze zullen als ze ouder zijn gaan wonen en werken in een maatschappij die veel diversiteit kent. Op school willen we ze een basis bieden die het hen gemakkelijker maakt om daarin hun draai te vinden. Daar horen wel bepaalde gedragingen bij. We onderwijzen leerlingen in de rechten en plichten van Nederlandse burgers en staan stil bij normen en waarden. Voor ons is dit een onderdeel van rechtvaardig onderwijs: als wij leerlingen bekend maken met gedrag dat verwacht wordt van Nederlandse burgers, geven we hen kansen mee om later succesvol te kunnen zijn in de samenleving.
Die samenleving verandert overigens in een steeds sneller tempo. Mede door grote technologische vernieuwingen en digitalisering maken we een verandering door naar een nog onbekende toekomst. Het is echter heel waarschijnlijk dat leerlingen in de toekomst te maken krijgen met grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Mensen zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk vaker en sneller van baan of werkveld veranderen. Als onze leerlingen dit in de toekomst meemaken is het belangrijk dat ze iets nieuws efficiënt en effectief kunnen aanleren[1]. Nieuwe dingen aanleren gaat beter als iemand over voldoende kennis en vaardigheden beschikt en daarnaast weet hoe iets goed aangeleerd kan worden. Vandaar dat naast rechtvaardig onderwijs ook een grote nadruk leggen op goed en effectief onderwijs.
[1] Bjork, Dunlosky & Kornell (2013); Ros, Lieskamp & Heldens (2017)
Onderdeel van OGVO
Het Blariacumcollege is onderdeel van een samenwerkingsstichting van drie brede scholengemeenschappen in Venlo en omstreken (OGVO). De drie scholen tellen in totaal rond de 5.000 leerlingen en ruim 600 medewerkers.
OGVO wordt bestuurd door het College van Bestuur (CvB), dat verantwoording aflegt aan de Raad van Toezicht. De scholen worden geleid door één directeur die integraal verantwoordelijk is voor de locatie. De directeur vormt samen met de teamleiders de schoolleiding van de school.
Contactpersonen
Directie
De directie van het Blariacumcollege bestaat uit een directeur.
Teamleiders
De teamleiders geven leiding aan onderwijs en begeleiding in een deel van de school.
Decanen
Leerlingondersteuners
Ondersteuningscoördinatoren
Coördinator prof. team en schoolopleider/docent coach
Schoolvertrouwenspersonen
Verzuimcoördinator
Anti-pestcoördinator / respectcoördinator
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad van het Blariacumcollege (CMR) bestaat uit 12 leden: 6 medewerkers, 3 ouders en 3 leerlingen. Elke maand is er overleg, dit is openbaar. Voor informatie of vragen kunt u terecht bij de voorzitter Joep Derckx: jderckx@ogvo.nl.
Secretaris van de CMR is Robin van Rijswijck.

De ouderraad
De ouderraad is, net als de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad, een inspraakorgaan binnen een school. In de ouderraad krijgen ouders de kans om te overleggen met elkaar, de schoolleiding en het personeel. De ouderraad heeft geen formele (wettelijke) status en mag alleen adviezen uitbrengen.
Een ouderraad zal altijd proberen de belangen van de leerlingen zo goed mogelijk te behartigen door:
- Mee te denken met het dagelijks bestuur over het te volgen beleid van de school.
- Feedback te geven aan de oudervertegenwoordiging in de medezeggenschapsraad.
- De school te adviseren (gevraagd of ongevraagd).
- Onderzoek onder ouders organiseren over bepaalde onderwerpen (bijvoorbeeld drugs, de koers van de school).
- Meedenken over onderwijskundige ontwikkelingen.
- Het stimuleren van activiteiten die bijdragen aan een goed schoolklimaat zoals sportevenementen en culturele evenementen, studiereizen en schoolfeesten.
Voor informatie of vragen kunt u terecht bij de voorzitter Arendien Vrieling: or-blc@ogvo.nl