Begeleiding en support

Valuas Support

Valuas Support is de overkoepelende naam voor alle ondersteunende activiteiten die het Valuascollege biedt aan leerlingen. Valuas Support loopt in en naast de reguliere onderwijsprogramma’s van alle leerlagen.

Valuas Support gelooft dat elke leerling de kans moet krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen gedurende zijn of haar tijd op het Valuascollege. Elke leerling is uniek dus voor elke leerling verloopt de weg naar optimale ontwikkeling anders. Valuas Support biedt daarom professionele en passende begeleiding aan leerlingen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben als aanvulling op hun reguliere onderwijsprogramma.

Valuas Support kent basis en extra ondersteuning. Deze beide vormen van ondersteuning zijn met het samenwerkingsverband afgestemd en onderwerp van jaarlijkse evaluatie besprekingen.

Per leerling bekijken we welke vorm van ondersteuning het beste past bij zijn of haar situatie. Dit alles op een manier die transparant is voor alle betrokkenen, denk hierbij aan ouders, leerling, medewerkers en professionals.

Valuas Support kent verschillende fases van ondersteuning

FASE 0


Fase 0 betekent een veilig en gezond leerklimaat voor alle leerlingen. Dit is bijvoorbeeld ook de kennismaking van de leerling met de school.

FASE 1

Fase 1 is de Valuas Support basisondersteuning waarbij direct contact met de leerling centraal staat. Denk hierbij aan contact met de vakdocent, de coach, de leerlingcoördinator (leco) / jaarlaagcoördinator (jaco) en/of de teamleider. Onder fase 1 vallen bijvoorbeeld ook de dyslexiebegeleiding, faalangstreductietraining, sociale vaardigheidstraining en remedial teaching.

FASE 2

Fase 2 is de Valuas Support uitgebreide ondersteuning waarbij de medewerkers van het ondersteuningsteam een ondersteunende rol hebben in de aanpak van de begeleiding van een leerling. Denk hierbij aan de inzet van een gedragswetenschapper of een leerlingencoach.

FASE 3

Fase 3 is Valuas Support extra ondersteuning thuisnabij. Deze fase richt zich op leerlingen die om verschillende redenen een meer intensieve ondersteuning nodig hebben. Deze worden aangeboden door de specialisten van het ondersteuningsteam in het Support Centrum. Denk hierbij aan een aangepast aanbod waarbij de leerling mogelijk onder begeleiding gedeeltelijk buiten de klas werkt.

FASE 4

Fase 4 is een bovenschools OGVO onderwijs- en ondersteuningsaanbod. Denk hierbij aan de Pitstop, toeleiding entree en VO-inclusief.

FASE 5

Bij fase 5 denken we aan uitstroom naar passend onderwijs. Binnen de ondersteuningsstructuur is het niet gelukt de leerling succesvol deel te laten nemen aan het reguliere onderwijsproces en toe te leiden naar vervolgperspectief. School heeft dan de plicht om met ouders en leerling op zoek te gaan naar een andere passende onderwijsplek. Indien dit speciaal onderwijs is, zal deze procedure via het samenwerkingsverband verlopen.

Ervaart een leerling lichte problematiek? Dan kan het ondersteuningsaanbod van fase 1 oplossingen bieden. Ervaart een leerling meer complexe problemen? Dan kan een vorm van het ondersteuningsaanbod binnen fase 2 en/of 3 helpen de problematiek aan te pakken. Voordat een leerling gebruik kan maken van de uitgebreide ondersteuning in fase 2 en 3, wordt de leerling besproken in het ondersteuningsteam. Dit team van experts bespreekt welke mogelijke vormen binnen de (extra) uitgebreide ondersteuning een oplossing zouden kunnen bieden. De uitkomsten worden besproken met de ouders of verzorgers en de leerling en vastgelegd in het HGPD.

Vanaf fase 3 en 4 kan een OPP (ontwikkel perspectief plan) worden vastgesteld. Het OPP/HGPD wordt met ouders en leerlingen vastgesteld en minimaal een keer per jaar met ouders en leerlingen geëvalueerd waarbij we de zienswijze en mening van leerlingen en ouders vastleggen in deel C van ons OPP/HGPD.

De aanvraag van ondersteuning verloopt altijd via de coach van uw kind. Deze zal in overleg gaan met het zorgteam. Er wordt eerst bekeken of er binnen de basisondersteuning voldoende aanbod passend is. Vervolgens kan de extra ondersteuning, met schriftelijke toestemming van ouders, worden ingezet.

Dyslexie-begeleiding

Voor leerlingen met een dyslexieverklaring legt de faciliteitencoach i.s.m. de leerling en op grond van de adviezen in de dyslexieverklaring, vast welke ondersteuning de leerling nodig heeft en welke faciliteiten hierbij passend zijn. Deze afspraken worden vastgelegd in de faciliteitenkaart en Magister.

Anti-pestprotocol

Onze school zorgt voor een sociaal veilig schoolklimaat en spant zich in om(cyber)pesten tegen te gaan. Alle scholen van OGVO hebben een anti-pestcoördinator. De mentor / coach is aanspreekpunt. Als een situatie niet opgelost wordt in de eerste lijn, is de anti-pestcoördinator aanspreekpunt voor de mentor / coach. Bekijk hier het anti-pestprotocol van OGVO.

Studievaardigheden

Binnen het Valuascollege wordt er op verschillende manieren aandacht besteed aan het vergroten van de studievaardigheden van onze leerlingen. In de brugklas is er binnen het coachuur aandacht voor studievaardigheden en agendagebruik.

Op basis van een extra ondersteuningsbehoefte kan nog ingezet worden op; huiswerkbegeleiding , training leren leren, extra hulp bij leren plannen en organiseren en leren leren (SPOP).

Bovenschoolse Ondersteuningsstructuur OGVO

De campussen van OGVO hebben ieder hun eigen ondersteuningsstructuur, waarbinnen zij de basisondersteuning (fase 1), de uitgebreide basisondersteuning (fase 2) en extra ondersteuning thuisnabij (fase 3) aanbieden. Wanneer de ondersteuningsbehoefte van de leerling groter is dan geboden kan worden binnen de ondersteuningsstructuur van de campus dan kan de leerling aangemeld worden voor een aanbod in de bovenschoolse ondersteuningsstructuur (fase 4)

De leerling wordt dan besproken in het bovenschools loket. Hier wordt bekeken, samen met leerling, ouder(s)/verzorger(s), school van herkomst en betrokken (hulpverlenings)instanties, of en welk traject en advies passend kan zijn voor de leerling. Vanuit het bovenschools loket kunnen diverse trajecten worden geadviseerd.

PITSTOP 

De Pitstop is een bovenschoolse voorziening binnen de OGVO. Een vaste docent/ trajectbegeleider is elke dag aanwezig. Binnen de PitStop kunnen de leerlingen een ‘nieuwe start’ maken middels een maatwerktraject. Er worden persoonlijke doelen opgesteld samen met de leerling, ouder(s)/verzorger(s), de school en eventuele betrokken instanties/hulpverlening en deze doelen worden elke 6-8 weken geëvalueerd.

  • Leerlingen worden (tijdelijk) uit de situatie gehaald met als doel te bekijken of terugkeer naar de eigen klas mogelijk is of een andere passende onderwijsplek beter aansluit bij de ontwikkeling van de leerling.

  • Leerlingen die geen vmbo-diploma gaan halen binnen de VO-school en intern worden toegeleid naar de overstap mbo (entree of niveau 1, BBL).

VO INCLUSIEF

VO-Inclusief is voor leerlingen die naar de brugklas gaan en op het snijvlak van voortgezet onderwijs (VO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) zitten. Het betreft een bovenschools aanbod van OGVO. Een vaste docent/ trajectbegeleider is elke dag aanwezig. Het doel is om deze leerlingen een zachte landing te laten maken binnen regulier onderwijs. Deze jongeren worden gedurende maximaal één jaar intensief begeleid. De leerlingen volgen het reguliere lesprogramma, maar met meer maatwerk en persoonlijke aandacht. Het aanbod is gebaseerd op actieve samenwerking met ouders, onderwijs- en jeugdhulp professionals.